Zambia Allocation Program

ZAP Foundation, Zambia Allocation Program is actief in Zambia in de regio Kanindu. Een van de armste gebieden in Zambia.

ZAP richt zich op onderwijs in de breedste zin des woords en gezondheidszorg.
In 2011 is ZAP begonnen in Nkulamaziba met de bouw van een lagere school met leraren huizen. Er gaan nu meer dan 850 kinderen naar deze school. De school heeft 8 gekwalificeerde leraren (die worden betaald door de staat) en 4 community leraren.
Er is ook een groentetuin en sportveld bij de school.

In 2015 is ZAP begonnen met de bouw van de eerste middelbare school in Kaindu (provincie net zo groot als Utrecht)
De school, met klaslokalen en kantoren zijn gereed.
Er werken nu al 13 gekwalificeerde leraren en er zijn op dit moment 11 leraren huizen klaar.
In de nabije toekomst zullen er 23 gekwalificeerde leraren werkzaam zijn.

Mede dankzij de donatie van het UCN heeft ZAP het volgende bereikt:

GEREALISEERDE PROJECTEN IN 2019

MIDDELBARE SCHOOL IN NKULMAZIBA

SCHOOLBLOK
Bouw van een schoolblok met 3 klaslokalen en 3 kantoren.
Hiermee is eind februari een start gemaakt en het eind november was het klaar.

LERAREN HUIZEN
Bouw van dubbele leraren huizen in het totaal moeten er nog 8 leraren huizen bijkomen om straks de 23 leraren accommodatie te bieden.
Op dit moment heeft de school11 leraren huizen.
Dit jaar zal er 1 dubbel leraren huis afgemaakt worden, dit is gerealiseerd in februari 2020

DORMETRIE MET BUITEN KEUKEN EN WASGELEGENHEID
Op dringend verzoek van de meisjes op de middelbare school is er een begin gemaakt met de bouw van de dormetrie. Het is voor veel meisjes te ver en te gevaarlijk om elke dag naar school te lopen. Zij hebben aangegeven eg graag een dormetrie met buiten keuken en was gelegenheid te krijgen zodat zij op school kunnen blijven en alleen de vakanties naar huis gaan.
De meisjes slapen nu in een klaslokaal en koken in de buitenlucht. Hun was gelegenheid bestaat nu uit wat zeil gespannen rond 2 bomen.
De community heeft dit jaar zoveel geld bij elkaar weten te krijgen dat ze zelf een contracteur hebben aangesteld die is begonnen met de bouw van de dormetrie. Deze is nu tot aan raamkozijn niveau gebouwd. De community beschikt nu niet over meer geld om de bouw voort te zetten. Wel leveren zij het bouw,-en rivierzand aan voor de bouw.

In oktober is ZAP begonnen met het plaatsen van het dak. Dit was gedaan voor het regen seizoen, zodat de meisjes in ieder geval ergens konden zitten waar het droog is.

PROGRAMMA OM DE MEISJES OP SCHOOL TE HOUDEN
Dit programma loopt nu al een paar jaar en is succesvol. Van de 100 meisjes zijn er tot eind oktober nog steeds 95 op school.
2 meisjes zijn met hun ouders verhuisd. Helaas zijn er 3 meisjes zwanger geraakt. Van deze 3 zijn er 2 weer terug op school.

MOTHER WAITING SHELTER BIJ DE KLINIEK OP SABLE JUNCTION

Deze kliniek is de enige kliniek in een straal van ruim 30 km. Vrouwen lopen van ver tegen de tijd dat ze moeten gaan bevallen. Tot nu zaten ze te wachten onder of de warme zon of in de regen bij de kliniek.
In januari is ZAP begonnen met de bouw van een morther waiting shelter met buiten keuken en wc’s. De mother waiting shelter heeft 3 kamers gekregen met in iedere kamer 5 bedden met matrassen lakens etc.
Dit gehele project is gerealiseerd eind november.
Vrijdag 13 maart 2020 zal de handover ceremonie plaats vinden.

PLANNEN VOOR 2020 / 2021

2020 NKULAMAZIBA MIDDELBARE SCHOOL EN DORMETRIE
Bouw van nog 3 dubbele lerarenhuizen bij de middelbare school. Er zijn dan in het totaal 17 leraren huizen om de 22 leraren onderdak te bieden. We zijn reeds begonnen met de bouw van 2 dubbele leraren huizen.
Realisatie van de bouw van de dormetrie met buiten keuken en wasplaats. De dormetrie heeft 50 stapelbedden nodig, kasten en tafels.

PROGRAMMA OM DE MEISJES OP SCHOOL TE HOUDEN
Dit Programma loopt door. Het is succesvol. De meisjes zijn zeer gemotiveerd om op school te blijven en na de lagere school door te stromen naar de middelbare school.

2021
Start met de bouw van een trainingscentrum.
ZAP heeft 4 hectare grond kunnen kopen (bij Sable junction tegenover de kliniek) dit is midden in het gebied Kaindu.
Het doel zal zijn om hier kort durende ( gemiddeld 3 maanden) en praktische trainingen te geven zoals timmerman, fietsenmaker, elektriciens, naaimachines voor de meisjes, zodat zij bijvoorbeeld schooluniformen kunnen maken en die kunnen verkopen.
Bijscholing voor de vroedvrouwen en verpleegsters.
In samenwerking met ZAWA een training over conservation (anti poaching) en voorlichting geven over de mogelijkheden om scout te worden voor zowel jongens als meisjes.

De programma’s zullen in overleg met de diverse overheidsinstellingen worden opgezet.