Stichting Kids in Crisis

PROJECT RECOVERY CHILD TRAUMA TOOLKIT

Problematiek in Nigeria

Nigeria kampt al tientallen jaren met politieke instabiliteit, armoede, corruptie en natuurrampen. Het land heeft geregeld te maken met extreem weer zoals droogtes en overstromingen. Hierdoor lijden meer dan 13.5 miljoen mensen onder chronische ondervoeding en frequente ziekte-uitbraken.

Sinds 2009 wordt het land hard getroffen door de terreur van Boko Haram, ’s werelds meest dodelijke islamitische terreurbeweging. Vanaf 2014 nam het geweld toe en sindsdien zijn duizenden Nigerianen ontvoerd en vermoord, waaronder 2.000 vrouwen, schoolmeisjes en andere kinderen. Bijna 2 miljoen Nigerianen zijn op de vlucht voor het geweld. Onveiligheid is een groot probleem, vooral voor weeskinderen of kinderen die van hun ouders gescheiden zijn.

Vrouwen en meisjes lopen het gevaar misbruikt of uitgebuit te worden. Soms dwingt Boko Haram ze zelfs om zelfmoordaanslagen te plegen. Naast de Boko Haram is er in Nigeria een nieuwe groep opgestaan die inmiddels in het hele land dood en verderf zaait, de Fulani-herders.
Vanwege klimaatverandering is er steeds minder grasland beschikbaar voor de koeien van deze herders. Met grof geweld nemen ze nieuwe stukken land in bezit.

Gevolgen van trauma’s

Als gevolg van de terreurdaden van Boko Haram en de Fulani moslims zijn er duizenden kinderen en jongeren ernstig getraumatiseerd. De kinderen raken gewond, ze zien dat anderen gewond raken door geweld, ze worden geconfronteerd met (seksueel) misbruik, ze verliezen dierbaren of zijn getuige van andere tragische en schokkende gebeurtenissen. Sommige kinderen hebben hun ouders voor hun ogen vermoord zien worden. Anderen zijn verkracht en mishandeld. In Nigeria worden duizenden kinderen al jarenlang geconfronteerd met deze ernstige trauma’s.

Traumahulpverlening aan kinderen

Om de getraumatiseerde kinderen in Nigeria te helpen is er traumahulpverlening nodig die speciaal op kinderen gericht is. In Nigeria is er echter bijna geen kennis en ervaring met traumahulpverlening aan kinderen. Daarom is de Kids in Crisis Foundation trainingen gaan ontwikkelen. Deze trainingen zijn voor leerkrachten, verzorgers in kindertehuizen, kerken en hulpverleners en hebben als doel dat zij traumahulpverlening aan kinderen kunnen geven. Deze trainingen worden speciaal aangepast op de cultuur van Nigeria, zodat zij toegepast kunnen worden door Nigeriaanse hulpverleners.

Stichting Kids in crisis Foundation

Als Stichting Kids in crisis Foundation willen wij samen met de plaatselijke trauma hulpverleners, kinderen in Nigeria helpen om herstel te vinden van hun traumatische ervaringen. Samen met hen op weg gaan naar een nieuwe en hoopvolle toekomst. Elk kind heeft recht op aandacht, liefde en stabiliteit en elk kind verdient het om waardig behandeld te worden.

Project Recovery Child Trauma Toolkits

Hoewel de basistraining traumahulpverlening aan kinderen een groot succes is, lopen we in Nigeria tegen een praktisch probleem aan. In de training leren wij de leerkrachten en hulpverleners om te werken met speltherapie. Dit is een goede werkvorm om kinderen en jongeren te helpen in het verwerken van trauma’s. Een vorm van therapie waarbij kinderen hun trauma’s verwerken door middel van sport, spel en/of muziek. Om deze vorm van therapie toe te passen heb je sport-, spel-, en muziekmateriaal nodig. Dit is echter in Nigeria vrijwel niet aanwezig. Daarom bieden wij ‘Recovery Child Trauma Toolkits’ aan: een koffer vol sport-, spel- en muziekmateriaal dat gebruikt kan worden voor de traumahulpverlening aan kinderen in Nigeria, inclusief een handleiding en een training over hoe deze te gebruiken.

In 2020-2021 delen wij dit materiaal uit aan 42 Nigeriaanse hulpverleners : sport-, spel-, en muziekmateriaal, zodat zij deze kunnen gebruiken in traumahulpverlening aan kinderen. Deze hulpverleners hebben onze basistraining al gevolgd en behoren tot het Child Trauma Network van de Kids in crisis Foundation. Om in aanmerking te komen voor het krijgen van sport-, spel-, en muziekmateriaal krijgen zij een praktijktraining, waarin ze leren hoe ze deze materialen kunnen gebruiken in de traumahulpverlening aan kinderen. In dit project hebben wij materialen voor 42 hulpverleners. 22 hulpverleners werken zelfstandig. Zij krijgen een kleine Basic Recovery Child Trauma Toolkit vol spelmaterialen om mee te werken. De overige hulpverleners zijn verbonden aan kindertehuizen van minimaal 200 kinderen per tehuis.

www.kidsincrisisfoundation.nl